Blink Charging Hellas > Ηλεκτροκίνηση

Ηλεκτροκίνηση

Το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό

Εδώ και μια δεκαετία η μετάβαση από τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα σε ηλεκτρικά οχήματα έχει αποτελέσει μια σταδιακή διαδικασία για μερικούς και ένα συναρπαστικό άλμα για κάποιους άλλους.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η αγορά της ηλεκτροκίνησης έχει ανεβάσει ταχύτητα και πλέον αναπτύσσεται με ρυθμό τόσο ιλιγγιώδη, που όλες οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες, ο κλάδος της ενέργειας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο κλάδος τεχνολογίας, αναγνωρίζουν ότι η εποχή της βενζινοκίνησης ολοκληρώνει τον ιστορικό της κύκλο και το μέλλον της αυτοκίνησης είναι αναπόφευκτα ηλεκτρικό.

Ενσωματώνοντας ολοένα περισσότερη καινοτομία και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ήταν ποτέ ασφαλέστερα, κομψότερα ή πιο συναρπαστικά στην οδήγηση. Πλέον, καταναλωτές, επιχειρήσεις κι επενδυτές σπεύδουν μαζικά να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης.

Σημεία Υπεροχής
της Ηλεκτροκίνησης

Γιατί να επενδύσω στην ηλεκτροκίνηση;

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που καθιστούν την ηλεκτροκίνηση ιδανική επιλογή για καταναλωτές κι επενδυτές:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Διαθέτοντας χαρακτηριστικά όπως άμεση ροπή, αθόρυβη οδήγηση και κορυφαία απόδοση, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα συνοδεύονται επίσης από χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης. Ειδικότερα:

Κόστος Ενέργειας
Το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο ανά χιλιόμετρο, σε σύγκριση με το κόστος σε βενζίνη για το ίδιο όχημα.

Φθηνότερη Συντήρηση
Ένα ηλεκτρικό όχημα έχει πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη από ένα συμβατικό (βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο). Υπάρχει σχετικά μικρή ανάγκη για σέρβις ενώ απουσιάζουν τα δαπανηρά συστήματα εξάτμισης, εκκίνησης του κινητήρα, έγχυσης καυσίμου κλπ.. Με μόνο ένα κινητό μέρος – το ρότορα – οι μηχανές των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ιδιαίτερα απλές και ανθεκτικές. Η κύρια συντήρηση που χρειάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ο έλεγχος των φρένων, των ελαστικών και των αναρτήσεων. Όσον αφορά στη φθορά των μπαταριών, οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν εγγύηση μπαταριών για 8 τουλάχιστον χρόνια.

Χαμηλότερο κόστος μετακίνησης
Για ένα όχημα με μέση κάλυψη απόστασης 15.000 χιλιομέτρων ετησίως, τα κέρδη μόνο από την εξοικονόμηση καυσίμου, μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 800 ευρώ.

Τι ισχύει για τα υβριδικά οχήματα;
Τα plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν ένα βενζινοκινητήρα που χρειάζεται τακτική συντήρηση. Ωστόσο, επειδή ο ηλεκτρικός κινητήρας χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, αυτό οδηγεί σε λιγότερη φθορά των εξαρτημάτων του βενζινοκινητήρα.

Πόσο κοστίζει να το οδηγώ;
Μέσο ετήσιο κόστος κίνησης και συντήρησης οχημάτων*

 • Ηλεκτρικά: $421
 • Υβριδικά: $764
 • Βενζινοκίνητα: $1.500

*Πηγή: UCS USA

2. ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ

Η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί μια παροδική μόδα, αλλά τη νέα τάξη πραγμάτων στην αυτοκίνηση. Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και οι σχετικές προβλέψεις, από φορείς όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ενός οργανισμού που είναι ο αντίστοιχος του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο κλάδο ενέργειας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Ενδεικτικά:

 • Το 2018, ο παγκόσμιος στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπερέβη τα 5,1 εκατ., αυξημένα κατά 2 εκατ. από το προηγούμενο έτος και σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό των νέων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 • Ο ρυθμός αύξησης της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά το έτος 2019 αναμένεται να είναι σχεδόν 49%.
 • Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ανερχόταν σε 118,864 δισ. δολάρια το 2017 και προβλέπεται να φθάσει τα 567,3 δισ. δολάρια ως το 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22,3% από το 2018 έως το 2025.
 • Ήδη, στη Νορβηγία, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων όλων των τύπων υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων.
 • Σε αυτό συνέβαλε η δέσμευση της Νορβηγίας ότι ως το 2025 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων.
 • Αναμένεται ντόμινο αντίστοιχων πολιτικών/δεσμεύσεων κι από άλλες χώρες, πυροδοτώντας εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

4. ΥΓΕΙΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Περιβαλλοντική συνείδηση
Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου που οφείλονται στις μεταφορές. Στο κομμάτι αυτό βασική προϋπόθεση είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη φόρτιση των οχημάτων. Η εξασφάλιση «πράσινης» φόρτισης πρέπει να είναι προτεραιότητα ώστε να αναδειχθεί η αξία της ηλεκτροκίνησης για το μέλλον.

Υγεία και ποιότητα ζωής
Άμεση είναι η επίδραση της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων και στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων. Η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και η αντικατάσταση των κινητήρων εσωτερικής καύσης εξαλείφει τους ρύπους και μειώνει αισθητά τα επίπεδα θορύβου εντός των αστικών κέντρων.

Αν είστε ιδιοκτήτης γης ή επαγγελματικού χώρου:

Επωφεληθείτε από την εγκατάσταση των φορτιστών της Blink Europe στο ακίνητό σας, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού μας μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχετε ενεργά στην προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης. Η τοποθέτηση φορτιστών της Blink Europe στο ακίνητό σας συνοδεύεται από τα εξής οφέλη:

 • Αύξηση της αξίας του ακινήτου σας
 • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως πόλος προσέλκυσης του κοινού της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης ανάπτυξης
 • Προνομιακή πρόσβαση και αυξημένη παροχή συνοδών υπηρεσιών στο κοινό της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης ανάπτυξης
 • Προσέλκυση διαφημίσεων που σχετίζονται με το κοινό της ηλεκτροκίνησης και της πράσινης ανάπτυξης
 • Ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της οικολογικής σας ευαισθησίας
 • Βελτίωση της εικόνας σας και ενδυνάμωση των επιχειρημάτων πώλησης προς το κοινό σας

Αν είστε ιδιοκτήτης Στόλου Οχημάτων:

Μειώστε δραστικά τα λειτουργικά κόστη του στόλου σας και εξοικονομήστε πολύτιμους πόρους από τον προϋπολογισμό των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Ειδικότερα:

 • Μειώστε δραστικά τα έξοδα συντήρησης των οχημάτων σας, εφόσον ο στόλος σας είναι ιδιόκτητος
 • Μειώστε δραστικά τα έξοδα κίνησης των οχημάτων σας
 • Αντλήστε πόρους από εταιρικά κονδύλια εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, ειδικά στην περίπτωση της αντικατάστασης συμβατικών οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, τα οποία φορτίζουν αποκλειστικά με πράσινο ρεύμα
Δείτε τα σημεία φόρτισης