Ηλεκτροκίνηση – η σημασία δημιουργίας βιώσιμων υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων – ΜΕΡΟΣ Α

Blink Charging Hellas > Blink > Ηλεκτροκίνηση – η σημασία δημιουργίας βιώσιμων υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων – ΜΕΡΟΣ Α

Η δημιουργία υποδομών φόρτισης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών στην πορεία των κρατών προς την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης.
Σε αυτή την πορεία, η ηλεκτροκίνηση και η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να αποτελούν λύσεις βιώσιμες τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς, ενώ παράλληλα απαιτείται αναλυτική προσέγγιση του θέματος ώστε να δημιουργηθούν δίκτυα φόρτισης που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πρώτο που πρέπει να αναλύσει κάνεις είναι ο τρόπος με τον οποίο φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αλλαγή του μοντέλου χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με αυτό των συμβατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γρήγορη φόρτιση δεν αποτελεί μονόδρομο. Το γεγονός ότι στα συμβατικά αυτοκίνητα η πλήρωση του δοχείου καυσίμου πραγματοποιείται πολύ γρήγορα δεν σημαίνει πώς μία άλλη τεχνολογία με διαφορετικούς χρόνους πλήρωσης του συστήματος αποθήκευσης καυσίμων δεν θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική. Σήμερα είναι τουλάχιστον αδιαπραγμάτευτο το γεγονός ότι οι μπαταρίες αδυνατούν να φορτίσουν πολύ γρήγορα ή αν αυτό συμβεί, γίνεται με πολύ μεγάλο κόστος υποδομής και αντίστοιχα σημαντική φθορά της ίδιας της μπαταρίας.

Για την επίλυση του προβλήματος αυτού υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Αυτή της έρευνας και ανάπτυξης νέων υποδομών φόρτισης και νέας τεχνολογίας μπαταριών που θα επιτρέπουν τη γρήγορη επαναφόρτιση και αυτή της δημιουργίας υποδομών όπου ο χρόνος επαναφόρτισης θα παίζει ελάχιστο ή και μηδενικό ρόλο.

Η πρώτη κατεύθυνση αποτελεί σήμερα στρατηγική επιλογή της αυτοκινητοβιομηχανίας, ωστόσο απαιτεί τεράστια ποσά που θα πρέπει να δαπανηθούν για έρευνα και ανάπτυξη αλλά και πολύ χρόνο. Αντίθετα, η δεύτερη επιλογή μπορεί να υλοποιηθεί αρκετά πιο εύκολα στοχεύει στο βέλτιστο σχεδιασμό των θέσεων εγκατάστασης φορτιστών. Τέτοιες τοποθεσίες μπορούν να είναι για παράδειγμα ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά καταστήματα & εμπορικά κέντρα, χώροι εργασίας κ.α., όπου ο οδηγός βρίσκεται για περισσότερες ώρες απολαμβάνοντας τις καθημερινές του συνήθειες.

Στην πράξη τα δίκτυα αυτά ακολουθούν τις βασικές αρχές του μοντέλου αστικής φόρτισης (urban charging). Η Blink Charging είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία τέτοιων δικτύων με περισσότερα από 10 έτη εμπειρίας, πάνω από 15.000 σημεία φόρτισης στην Αμερική και 180.000 μέλη αποδεικνύοντας την ορθότητα σχεδιασμού ενός τέτοιου μοντέλου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με το μοντέλο αστικής φόρτισης, οι φορτιστές τοποθετούνται σε σημεία που ο οδηγός του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ούτως ή άλλως σκοπεύει να σταθμεύσει για περισσότερο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο η υποδομή φόρτισης ακολουθεί τις συνήθειες του οδηγού, αλλάζοντας σημαντικά το παραδοσιακό πρότυπο, κατά το οποίο ο οδηγός θα έπρεπε να αλλάξει τις συνήθειές του για να επισκεφθεί ένα συμβατικό σταθμό τροφοδότησης με καύσιμο.

Φυσικά η δημιουργία τέτοιων υποδομών απαιτεί την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού φορτιστών σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ωστόσο, τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που δημιουργούνται σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές και ακολουθώντας ορθολογικές και βέλτιστες πρακτικές, αποτελούν τα πλέον βιώσιμα και κερδοφόρα δίκτυα φόρτισης.

Leave a Reply

Δείτε τα σημεία φόρτισης