Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητά μας

Blink Charging Hellas > Blink > Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητά μας

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να θεωρηθεί ακριβή. Υπάρχουν όμως διαθέσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή ελάχιστα μεγαλύτερη αυτής των αντίστοιχων σε διαστάσεις συμβατικών αυτοκινήτων.

Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να ρίξουν το κόστος των μοντέλων τους. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τις μπαταρίες που σήμερα είναι βαριές, ακριβές και με θεωρητικά μικρή αυτονομία. Ωστόσο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια τα πράγματα θα αλλάξουν, θα γίνουν ελαφρύτερες, φθηνότερες και με μεγαλύτερη αυτονομία. Εδώ είναι και το κλειδί της υπόθεσης, καθώς από αυτό το σημείο και έπειτα οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πέφτουν σταδιακά.

Επίσης το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι σχετικά πιο οικονομικό, καθώς δεν υπάρχει η πολυπλοκότητα που διακρίνει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Υπάρχουν περίπου τα μισά ανταλλακτικά, άρα οι μισές πιθανότητες αστοχίας.

Σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ικανοποιητική αυτονομία και ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης αυτή κυμαίνεται από 90 έως 450 χιλιόμετρα ημερησίως. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο μέσος όρος των χιλιομέτρων που διανύει καθημερινά ο Ευρωπαίος οδηγός και κατ’ επέκταση και ο Έλληνας, κυμαίνεται στα 60 – 70 χιλιόμετρα με τα 35 χιλιόμετρα εξ αυτών να γίνονται αποκλειστικά στο κέντρο των πόλεων. Αυτό σημαίνει ότι η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης είναι αρκετή για τις ημερήσιες και όχι μόνο ανάγκες ενός οδηγού.

Ένα βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ότι αφήνουν πολύ λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση με αυτό των συμβατικών και έτσι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Φόρτιση

Υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία φορτίζονται στο 80% της χωρητικότητας των συσσωρευτών τους σε περίπου 40΄. Η φόρτιση στους δημόσιας χρήσης φορτιστές (AC) μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 8 ώρες, ανάλογα την εγκατεστημένη ισχύ κάθε φορτιστή (3,7kw έως 22kw) και τις ιδιαιτερότητες του μοντέλου του αυτοκινήτου.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται κυρίως από τη συχνότητα και τον ρυθμό φόρτισης – αποφόρτισης. Κατά κανόνα όμως, πραγματοποιούνται χιλιάδες φορτίσεις και αποφορτίσεις πριν μειωθεί σημαντικά η ισχύς της μπαταρίας. Εξάλλου, παρέχεται και σχετική εγγύηση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας δεν θα μειωθεί κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό (περίπου στο 70%) σε βάθος οκταετίας.

Αξίζει να αναφερθεί, πως για τα ίδια διανυθέντα χιλιόμετρα το κόστος επαναφόρτισης των μπαταριών ανέρχεται στο μισό του κόστους καυσίμου των συμβατικών αυτοκινήτων.

 

Η σημασία του εθνικού δικτύου της BLINK

Η BLINK πρωτοπόρος των σύγχρονών εξελίξεων στην ηλεκτροκίνηση έχει αναπτύξει το πρώτο δημόσιο δίκτυο φορτιστών, όπου εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, καλύπτοντας ήδη το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας! Η ραγδαία εξέλιξη του δικτύου της εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανάγκη ανεφοδιασμού κάθε σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου για ταξίδια από πόλη σε πόλη, αλλά και για την κίνηση μέσα στις πόλεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζει στον οδηγό ταχεία εύρεση σημείων φόρτισης χωρίς περαιτέρω δυσκολίες.

Leave a Reply

Δείτε τα σημεία φόρτισης