Στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Blink Charging Hellas > Blink > Στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα για τα οχήματα εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους προς την ηλεκτροκίνηση ενσωματώνοντας ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους, τα οποία παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα όπως αναφέρονται παρακάτω:

 1. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση στην ατμόσφαιρα, σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Με την προϋπόθεση αυτή συμβάλλουν θετικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου δημιουργώντας μικρότερη επιβάρυνση στα φυσικά οικοσυστήματα, ενώ παράλληλα η έλλειψη θορύβου μειώνει αισθητά την ηχορύπανση στις πόλεις.
 2. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αυτο-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος (regenerative braking), βελτιώνοντας τον δείκτη κατανάλωσης, ενώ κατά τη στάση (π.χ. φανάρια) δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια.
 3. Το κόστος μετακίνησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι αρκετά πιο χαμηλό από ένα αντίστοιχο συμβατικό όχημα εσωτερικής καύσης.
 4. Το κόστος συντήρησής του είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με ένα ίδιας κατηγορίας και μεγέθους αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης διότι ενδεικτικά:
 • δεν απαιτούν τακτικές αλλαγές λαδιών
 • δεν χρησιμοποιούν διατάξεις εξαγωγής καυσαερίων
 • χρησιμοποιούν ελάχιστο αριθμό μηχανικών και κινούμενων μελών αποφεύγοντας παράλληλα και την συντήρηση τους
 • Η καταπόνηση του συστήματος πέδησης και φρένων είναι η ελάχιστη, καθώς μειώνεται αισθητά η χρήσης τους από τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρικών οχημάτων
 1. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεταφέρει άμεσα τη ροπή και έτσι καταφέρνει να επιταχύνει αποδίδοντας το 100% της ροπής του, από τη στιγμή που ο οδηγός επιταχύνει.
 2. Οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι, καθόσον η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διασκεδαστική, εύκολη και συναρπαστική, χάρη στην «οδήγηση με ένα πεντάλ» (δεν έχουν συμπλέκτη και ταχύτητες, επιβραδύνουν αφήνοντας το γκάζι).
 3. Οι πρωτοβουλίες όλο και περισσότερων κυβερνήσεων καθιστούν την ηλεκτρική οδήγηση ολοένα και πιο ελκυστική στην Ευρώπη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα από το περασμένο έτος έχουν δοθεί σημαντικά κίνητρα όπως:

 • επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
 • επιδότηση αγοράς σταθμού φόρτισης για οικιακή χρήση μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
 • μείωση φόρων
 • μηδενικά τέλη κυκλοφορίας
 • δεν υπάρχει φόρος πολυτελείας
 • προνόμια στάθμευσης και κίνησης εντός των μεγάλων πόλεων

Στη μέχρι σήμερα πορεία τους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συνδυαστεί με ορισμένα χαρακτηριστικά, που κάνουν αρκετούς χρήστες να είναι διστακτικοί ως προς αυτό το νέο τρόπο μετακίνησης. Σύμφωνα με έρευνες, η διστακτικότητα των οδηγών στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στο κόστος κτήσης τους αλλά και στην περιορισμένη δυνατότητα αυτονομίας τους. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική για τους οδηγούς είναι η ανάπτυξη των δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που θα παρέχει ασφάλεια και σιγουριά μετακίνησης κατά μήκος όλης της χώρας.

Η τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει οδηγήσει στην μεγάλη βελτίωση των τεχνικών επιδόσεων των ηλεκτρικών οχημάτων και πλέον μπορούμε να ισχυριστούμε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν υστερούν σε τίποτα από τα συμβατικά. Ήδη πολλά από τα οχήματα της αγοράς, υπόσχονται αυτονομία που αγγίζει ή ξεπερνά τα 500 χλμ ενώ πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει την έλευση νέων μοντέλων που θα φθάνουν μέχρι και τα 1000 χλμ αυτονομίας (όπως Τesla). Ακόμη, το κόστος των οχημάτων γίνεται όλο και πιο προσιτό κάτι που οφείλεται στη μείωση κόστους των μπαταριών λιθίου καθώς και στις όλο και αυξανόμενες επιδοτήσεις που παρέχουν οι κυβερνήσεις πανευρωπαϊκά.

Ο ρόλος της Blink

Το δίκτυο της Blink συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη του σε όλη τη χώρα αριθμώντας ήδη περισσότερες από 420 θέσεις φόρτισης. Οι συγκεκριμένες θέσεις φόρτισης έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος ολόκληρης της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε μεγάλα νησιά της Ελλάδας, παρέχοντας ασφάλεια μετακίνησης και σιγουριά στους οδηγούς των ηλεκτρικών οχημάτων.

Leave a Reply

Δείτε τα σημεία φόρτισης